Op welke manier kun je metadata publiceren als Linked Data in een triple store?

Omeka S is in wezen een linked-data-by-design platform. Alle data is dan ook direct beschikbaar als Linked Data. Elk item kun je via de API opvragen, je krijgt dan het item in het RDF formaat JSON-LD.

De data wordt opgeslagen in een relationele database, niet in een triplestore. Als je de data beschikbaar wilt hebben in een triplestore en bevraagbaar via SPARQL, dan moeten de volgende stappen doorlopen worden:

1. Maak een harvester die alle gewenste items in JSON-LD formaat opvraagt. Converteer elke item in JSON-LD formaat naar het RDF formaat N-triples. Voeg nu alle deze N-triples samen in één bestand. Een voorbeeld van zo'n harvester is beschikbaar via https://github.com/coret/omeka-s-crawler. Ook komt deze functionaliteit beschikbaar binnen Omeka S in het in ontwikkeling zijnde Linked Datasets module.
  2. Importeer het N-triple bestand in je triplestore zoals GraphDB of Apache Fuseki.

• ~ 0 min
    ID #1025