Hoe werkt het maken van een eigen object sjabloon?

In Omeka S is een object sjabloon (resource template) een vooraf gedefinieerde set van eigenschappen en regels die je kunt toepassen op items en itemsets om consistentie en gestandaardiseerde metadata in je collectie te waarborgen. Het maken van je eigen object sjabloon (resource template) in Omeka S bestaat uit de volgende stappen:

1. Ga naar het Omeka S-beheerdersdashboard en klik op het tabblad "Resource Templates" (Object sjablonen).

2. Klik op de knop "Add new resource template" (Nieuw object sjabloon toevoegen) in de rechterbovenhoek.

3. Geef je object sjabloon een label (naam) in het veld "Label". Dit label wordt gebruikt om je object sjabloon te identificeren in de lijst met beschikbare sjablonen.

4. (Optioneel) Voeg een beschrijving toe in het veld "Description" om meer informatie te geven over het doel en de inhoud van je object sjabloon.

5. Nu ga je eigenschappen toevoegen aan je object sjabloon. Klik op de knop "Add property" (Eigenschap toevoegen) om een nieuwe eigenschap toe te voegen.

6. Kies in de vervolgkeuzelijst een eigenschap uit de beschikbare vocabulaires (bijvoorbeeld Dublin Core, FOAF, etc.) of voeg een aangepaste eigenschap toe.

7. Voor elke toegevoegde eigenschap kun je aanvullende opties en regels instellen, zoals:

• "Required" (Vereist): Als je dit selectievakje inschakelt, moet een gebruiker een waarde invoeren voor deze eigenschap wanneer ze een item of itemset maken of bewerken met dit object sjabloon.
    • "Data type" (Gegevenstype): Kies een gegevenstype voor deze eigenschap, zoals "Literal" (letterlijk), "URI" (Uniform Resource Identifier), of "Resource" (bron). Dit bepaalt hoe de waarden voor deze eigenschap moeten worden ingevoerd en opgeslagen.
    • "Prompt" (Aanwijzing): Voeg een optionele aanwijzing of instructie toe om gebruikers te helpen bij het invoeren van de juiste waarde voor deze eigenschap.
  8. Herhaal de stappen 5-7 om meer eigenschappen toe te voegen aan je object sjabloon.

9. Klik op "Save" (Opslaan) in de rechterbovenhoek om je object sjabloon op te slaan.

Nadat je je object sjabloon hebt gemaakt, kunnen gebruikers het toepassen op nieuwe en bestaande items en itemsets om consistentie en gestandaardiseerde metadata in je Omeka S-collectie te waarborgen. Je kunt op elk moment object sjablonen bewerken, verwijderen of dupliceren om aan je projectbehoeften te voldoen.