Het Louis Andriessen Platform

De Nederlandse componist Louis Andriessen heeft met zijn werk en samenwerkingen vanaf de jaren zestig een onuitwisbare stempel gedrukt op het muzikale landschap wereldwijd. Zijn invloed reikt verder dan alleen zijn composities; door samenwerkingen met uiteenlopende kunstenaars en de integratie van diverse kunstvormen heeft hij een uniek oeuvre gecreëerd dat nog steeds mensen inspireert. De Louis Andriessen Stichting, samen met partners, speelt een cruciale rol in het behouden en toegankelijk maken van zijn nalatenschap. Ze werken aan de ontwikkeling van een online platform om Andriessens werk en de rijke diversiteit aan gerelateerde materialen te ontsluiten voor een breder publiek.

Een belangrijk onderdeel van dit initiatief is de implementatie van Omeka S als collectiebeheersysteem, gekozen na een succesvolle pilot met Podiumkunst.net. Dit systeem maakt het mogelijk Andriessens archieven effectief te beheren en te linken, wat bijdraagt aan de verspreiding van zijn werk en de interactie met andere archieven. De focus ligt op het gebruik van open-source tools en linked open data, om zo een duurzaam en toegankelijk digitaal erfgoed te creëren. De stichting werkt samen met diverse erfgoedinstellingen en initiatieven om kennis over muziek te verspreiden en muzikaal erfgoed breed toegankelijk te maken.

Het project gaat niet alleen over technische implementatie, maar is ook een eerbetoon aan Andriessen en een bron van inspiratie voor toekomstige generaties. Het doel is om niet alleen zijn muzikale werken, maar ook de rijke context en samenwerkingen die zijn oeuvre kenmerken, te presenteren. Door tutorials voor musici en het verkennen van mogelijkheden om muziek interactief te delen, streven Marjon van Schendel en Jeroen Seeverens ernaar om Andriessens invloed levend te houden. Het Louis Andriessen platform belooft een waardevolle bron te worden voor muziek- en cultuurliefhebbers wereldwijd, door een combinatie van innovatie, samenwerking, en een diepe passie voor muziek.

Zie ook Erfgoedontsluiting met Omeka S: Het Louis Andriessen Platform op podiumkunst.net.

U kunt commentaar op deze vraag geven

  • ~ 0 min
    ID #1072
  • 2024-03-12 16:45
  • 0 Commentaren

Beoordeel deze vraag:

0 (0 Stemmen)