Hoe werkt het importeren van een CSV?

Het importeren van een CSV (Comma-Separated Values) bestand is een proces waarbij gegevens uit een CSV-bestand worden ingelezen en omgezet in een bruikbaar formaat voor een specifieke applicatie. In Omeka S kan je een CSV-bestand importeren om items, itemsets en hun metadata toe te voegen aan je digitale collecties. Om dit te doen, moet je de CSV-importmodule (CSV Import) gebruiken, die je eerst moet installeren en activeren. Hier zijn de stappen om een CSV-bestand te importeren in Omeka S:

1. CSV-importmodule installeren: Ga naar de Modules-pagina in het beheerdersgedeelte van Omeka S. Zoek de CSV-importmodule, installeer deze en activeer de module.

2. Bereid je CSV-bestand voor: Zorg ervoor dat je CSV-bestand correct is geformatteerd, met kolomkoppen die overeenkomen met de metadata-eigenschappen die je wilt gebruiken. Het bestand moet ook UTF-8 gecodeerd zijn om te zorgen voor correcte weergave van speciale tekens.

3. Ga naar de CSV-importpagina: In het beheerdersgedeelte van Omeka S, klik op het tabblad "CSV Import" in het hoofdmenu aan de linkerkant.

4. Upload je CSV-bestand: Klik op de knop "Bladeren" of "Kies bestand" en selecteer het CSV-bestand op je computer dat je wilt importeren.

5. Configureer importopties: Kies of je items of itemsets wilt importeren en selecteer eventuele aanvullende opties, zoals het toewijzen van een eigenaar aan de geïmporteerde items, het instellen van de zichtbaarheid (publiek of privé) en het kiezen van een actie voor het bijwerken van bestaande items.

6. Kolommen toewijzen: Wijs de kolommen in je CSV-bestand toe aan de overeenkomstige metadata-eigenschappen in Omeka S. Je kunt bestaande eigenschappen selecteren uit de voorgestelde lijst of nieuwe eigenschappen maken als dat nodig is.

7. Import starten: Klik op de knop "Start import" om het importproces te starten. Afhankelijk van de grootte van je CSV-bestand en de complexiteit van de gegevens, kan het importeren enige tijd duren.

8. Controleer de voortgang en resultaten: Nadat de import is gestart, kun je de voortgang van de import volgen op de CSV-importpagina. Als de import is voltooid, controleer dan de geïmporteerde items en itemsets in Omeka S om te verifiëren dat alles correct is geïmporteerd.