Hoe kan ik ARK inzetten als persistente identifiers van mijn (collectie)items?

De ARK (Archival Resource Key) module voor Omeka S is ontworpen om persistente identifiers (PID's) te genereren en toe te wijzen aan items en itemsets binnen je Omeka S-installatie. ARK's zijn unieke en duurzame referenties naar digitale objecten die zorgen voor een stabiele en betrouwbare manier om de objecten te identificeren en te citeren, zelfs als hun locatie of URL in de loop van de tijd verandert.

De functies van de ARK-module voor Omeka S omvatten:

1. Genereren van ARK-identifiers: De module genereert automatisch ARK-identifiers voor items en itemsets op basis van vooraf gedefinieerde regels en naamruimten. Deze ARK's worden opgeslagen in de metadata van het item of itemset.

2. Toewijzen van ARK-identifiers: De module wijst automatisch gegenereerde ARK's toe aan nieuwe items en itemsets wanneer ze worden aangemaakt. Voor bestaande items en itemsets kan de module ook in bulk ARK's toewijzen.

3. Resolveren van ARK-identifiers: De module biedt een resolveringsmechanisme waarmee gebruikers en systemen items en itemsets in je Omeka S-installatie kunnen vinden en openen met behulp van hun ARK-identifiers.

4. Integratie met externe ARK-diensten: Afhankelijk van de configuratie van de module kan deze worden geïntegreerd met externe ARK-diensten, zoals de California Digital Library's EZID-service, om ARK's te genereren en beheren die voldoen aan best practices en standaarden voor digitale preservering.

Door de ARK-module te gebruiken, kun je de duurzaamheid en interoperabiliteit van je digitale collectie in Omeka S verbeteren, en zorgen voor een betrouwbare manier om je items en itemsets te identificeren, te citeren en te koppelen aan andere systemen en diensten.

• ~ 0 min
    ID #1056