Door wie is Omeka S gemaakt?

Omeka S is een Digital Scholar project van het Roy Rosenzweig Center for History and New Media (RRCHNM) aan de George Mason University. Het RRCHNM is een toonaangevend onderzoekscentrum dat zich richt op het gebruik van digitale media en technologie om geschiedenis en cultuur toegankelijker te maken voor een breed publiek. Omeka S is ontwikkeld om culturele instellingen, zoals musea, bibliotheken en archieven, te helpen bij het creëren van digitale tentoonstellingen en collecties op een gebruiksvriendelijke en flexibele manier. Omeka S is open source.

Dat Omeka S open source is, betekent dat de broncode van de software vrij toegankelijk en beschikbaar is voor iedereen. Dit houdt in dat gebruikers, ontwikkelaars en organisaties de software kunnen bekijken, gebruiken, aanpassen en verspreiden zonder beperkingen of kosten. Open source software bevordert samenwerking, transparantie en innovatie, omdat de gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars gezamenlijk aan de verbetering en uitbreiding van de software kan werken.

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van open source software, zoals Omeka S:

1. Kostenbesparing: Omdat open source software gratis te gebruiken is, zijn er geen licentiekosten of abonnementskosten verbonden aan het gebruik ervan.

2. Flexibiliteit: Open source software biedt de mogelijkheid om de software aan te passen en uit te breiden op basis van specifieke behoeften. Gebruikers kunnen nieuwe functionaliteiten toevoegen, bestaande functies aanpassen of bugs repareren.

3. Gemeenschap: Open source software wordt ondersteund door een actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars. Deze gemeenschap biedt vaak hulp, documentatie, tutorials en andere middelen om gebruikers te helpen bij het gebruik en aanpassen van de software.

4. Duurzaamheid en onafhankelijkheid: Open source software is over het algemeen duurzamer en onafhankelijker van commerciële belangen. Als een project niet langer wordt onderhouden door de oorspronkelijke ontwikkelaars, kan de gemeenschap de ontwikkeling en het onderhoud van de software voortzetten.

Omeka S wordt uitgebracht onder de open source licentie GPLv3, wat betekent dat iedereen de software vrij kan gebruiken, aanpassen en distribueren, zolang de veranderingen ook onder dezelfde licentie worden vrijgegeven. Dit bevordert een open en collaboratieve ontwikkelingsomgeving voor de software.

Eén van de andere Digital Scholar projecten is Zotero. Zotero is een open-source referentiemanager die helpt bij het verzamelen, organiseren, citeren en delen van onderzoeksbronnen voor academici en onderzoekers.